Nets der er den eneste udbyder af dankort betalinger, melder sig nu ind i kampen om mobil betaling mod Apple Pay. Nets vil have os til at bruge dankortet via en app, og det har fået mig til at frygte at Apple Pay aldrig kommer til Danmark.

 

Nets kommer med Dankort som en app

Min kone har en blomster business Morgenfruen.dk, og i den forretning har vi naturligvis en dankort terminal, og i sidste uge fik vi så et brev fra Nets.

I brevet gjorde Nets opmærksom på at nu kommer dankortet som en App til din mobiltelefon, og at det kommer til efteråret 2016. Det eneste det kræver er at forretningen har en dankort terminal der understøtter NFC.

Den store terminal bytte fest

For et år siden blev samtlige detail forretninger i Danmark tvunget til at opgradere deres dankort terminaler. Terminal leverandørene fortalte at der var kommet strengere krav fra VISA og Mastercard, som krævede at terminalerne skulle være mere sikre. Dette kunne tilsyneladene ikke lade sig gøre at software opdatere terminalerne, så derfor måtte butikkerne, med kniven for struben, købe eller leje nye terminaler.

En dankort terminal er ikke en billig sag. Den koster nemt om til 10.000 kroner, så det er ikke noget vi var så glad for. Men siden dankortets entre i Danmark i 1983, er der ingen vej uden om hvis man vil have en fysisk forretning i Danmark.

Så for ca 1 år siden blev alle terminaler udskiftet i landets detail forretninger. En af de nye ting som terminalerne kunne var bla NFC, også selvom der ikke var mulighed for at tage imod kontaktløse betalinger da terminalerne kom på markedet.

Hvis du tager et kig på Nets egen liste over terminaler der tilbyder NFC vil du også kunne genkende de fleste af de terminaler som du ser ude i butikkerne.

Butikkerne er klar til NFC betaling men Nets ejer vejen.
Butikkerne har med andre ord været klar til kontaktløs betaling længe, men Nets har ikke været klar med en løsning, og er det som sagt ikke før efteråret 2016.

I mellemtiden har Danske Bank fået succes med Mobile Pay, og flere butikker, får den lille hvide mobile pay brik ved siden af deres dankort terminaler.

I modsætning til en dankort terminal der let kan koste op til 10.000 kroner, så koster den lille hvide brik under 2.000 kroner, men kræver dog at du har et bestemt kassesystem for at kunne modtage betalinger via mobile pay.

Men presset fra Mobile Pay og Apple Pay er muligvis det der har fået Nets til nu at informere butikkerne om at de fra efteråret 2016 vil kunne modtage mobil betalinger vis dankort appen på mobil telefonerne, og vel og mærke uden at det koster butikkerne en krone, eller opgradering da de allerede har udstyret i butikken.

Apple Pay kræver en Apple Pay terminal

Det ser ud til at Apple pay også kræver en terminal i butikkerne, som via NFC kan kommunikere med iPhone og Apple Watch. Butikkerne vil altså skulle have en helt tredje terminal før de kan modtage Apple Pay betalinger.

Butikkerne ender altså med at have en skov af terminaler for at kunne modtage penge fra kunderne, og det er uvist om detail forretningerne vil investere i yderligere en terminal og et betalingsystem. Så krav om en ny terminal kan altså gå mod Apple Pay i de danske butikker.

Alternativet er selvfølgelig at Nets arbejder sammen med Apple og tillader Apple at få adgang til de eksisterende Dankort terminaler, via Nets infrastruktur.

Men det tyder ikke på at det kommer til at ske, for lobbyisterne er i gang med at advokere over for landets politikere (som står bag loven om betalingstjenester og elektroniske penge)

Det politiske spil mod Apple Pay

Computerworld havde en artikel den 27 januar (få dage efter at Nets startede deres oplysningskampagne til butikkerne) hvor man kunne læse hvor farligt det ville blive hvis det var IT firmaerne som Samsung, Microsoft og Apple der overtager betalingssystemerne fra bankerne.

Overskriften tordner med at DU BETALER MED DINE PERSONLINGE OPLYSNINGER, og det har vi det jo ikke godt med.

I artiklen kan man læse at det betyder at udenlandske IT firmaer som Samsung, Apple og Microsoft vil komme til at vide alt om dine købemønstre og dermed havner dine data på udenlandske hænder, og de vil vide alt dig.

Artiklen nævner ikke at Nets også er ejet af amerikanske selskaber, da Nets blev solgt til to amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital i 2014, det er kun Apple, Samsung og Microsoft der er skurken med dine private oplysninger.

Og faktisk er påstanden ikke rigtig, for Apple modtager ikke dine købsdata. Det kan man læse i Apples egen beskrivelse af Apple Pay.

Apple Pay is also designed to protect your personal information. Apple Pay doesn’t collect any transaction information that can be tied back to you. Payment transactions are between you, the merchant (or app developer for payments made within apps), and your bank.

Så i mine øjne er forbrugeren bedre stillet ved at kunne betale med Apple Pay end ved at anvende Dankortet.

Så det er også et politisk spil mod Apple Pay, og det er godt i gang.

EU åbner en dør for Apple Pay i Danmark

I loven om betalingstjenester og elektroniske penge, kan man heldigvis læse at en betalingstjeneste som er godkendt i et andet EU land også kan være godkendt i Danmark. Og da Apple Pay er godkendt i England, burde der ikke være lovmæssig hjelm mod Apple Pay i Danmark.

Måske er det derfor at lobbyisterne har travlt med at sprede frygten for at dine oplysninger ender på udenlandske hænder, selvom det er løgn.

Apple Pay vil være en gevinst for turismen

Apple er kendt for at gøre teknik simpelt, og Apple Pay i Danmark vil også være en fordel for turismen, for hvis Apple pay bliver muligt i Danmark vil butikkerne ikke være låst til Nets og Bankerne, og millioner af turister vil kunne betale direkte i Danske butikker og netbutikker, uanset hvilken bank de anvender og hvilket land de kommer fra.

Derfor tror jeg heller ikke at detailhandlen vil have meget mod at skulle have en ekstra terminal og det er heller ikke i forbrugernes interesse at de ikke vil kunne betale med Apple pay.

Men konkurrenterne er selvfølgelig mod Apple Pay, og Danmark er et lille land hvor vi allerede har et etableret betalingssystem som dankortet og nu også Mobile pay, så bliver modstanden mod Apple Pay for stor fra konkurrenterne og politikerne, så kan det sagtens tænkes at vi aldrig ser Apple Pay i Danmark.

Jeg håber ikke det sker, jeg hilser Apple Pay velkommen.

Similar Posts

 • Det er jo sådan i danmark at man kan / vil ikke bruge noget som allerede virker. Man vil hellere selv opfinde noget selv og så bruge mange penge på at få det til at virke ( virke måske ikke )
  Det er typisk at man ikke vil bruge noget som er udviklet af den måske bedste udvikler ( Apple ), som går så meget mere ind for sikkerhed end andre.

  • Nets er et privat ejet selskab, og de forsøger nok blot at holde på kontrollen med betalinger i Danmark. Men nets står ikke alene. Danske Bank vil også gerne have kontrollen med betalingerne via Mobile Pay, og de øvrige pengeinstitutter vil nok gerne holde på betalingerne via Swipp. Og da Apple pay kræver en bank at arbejde sammen med kan det se lidt sort ud når interessenterne alle sammen helst vil have alle stik. Det værste er blot at Swipp, Mobilepay og Dankortet er kun for Danskere, hvorimod der er millioner af mennesker i denne verden der har iPhones, og på sigt ville kunne lave elektroniske betalinger i danske butikker og netbutikker.

 • Hvad så med os der ikke har et Apple produkt? Det kan da heller ikke være meningen at man skal have en iphone for at kunne betale?! Og nej jeg synes heller ikke om Samsung Pay og hvad de andre firma opfundne løsninger hedder…

  • Der er heller ikke nogen der kræver at du har et dankort for at kunne betale i en butik.

   • Min pointe er bare at mobil løsningen skal være mobil fabrikant uafhængig, og gerne noget en evt turist i DK ville kunne dl’e og anvende med sit betalingskort…

 • Uanset hvad, hvem og hvorfor .. så finder jeg det dybt latterligt at lave et trådløst Dankort som man skal rende rundt med og passe på, NÅR det lige så godt kan være i mobilen.

  • Ja det er så også det Nets gør nu. De laver en Dankort App. Men jeg håber virkelig ikke det bliver en hindring for Apple Pay. For det er mere nørdet at skulle starte en app frem for blot at tage mobilen og holde den hen til terminalen og godkende betalingen med ens fingeraftryk.

 • Lyder spændende. Hvis den app også virker på uret er det fint. Jeg er som udgangspunkt ligeglad med hvem der har løsningen. Bare løsningen virker bedre, er mere sikker og nemmere.

  Jeg synes bare der er en ting der både er godt men sammentidig også irreterende lige præcis med betalinger.

  Og det er at der er flere forskellige betalingsløsninger. det er godt for konkurrence og flere muligheder, men sammentidig også dårligt fordi det gøre det mere besværligt at man kan betale på en bestemt måde det ene sted men ikke det andet sted.

  • Det kan der være noget om, før dankortet var det faktisk sådan. Der kunne vi altid betale med kontanter. At det kun er Nets der må indløse dankort er faktisk årsagen. Det har nemlig gjort at vi har et betalingsmåde marked som er reguleret af politikere. Hvis dankortet kunne indløses af flere udbydere ville dette lukke op for markedet. Fordi dankortet er beskyttet af Nets så er infrastrukturen ikke fri, og derfor oplever vi også de her landsdækkende nedbrud af nets infrastruktur hvor man ikke kan betale med kort i butikkerne.

   • Jeg tror lige med betaling er det bedst med 1 måde at betale på ligesom med kontanter ellers bliver det besværligt ligesom i helt gamle dage før penge.
    Vi skal jo ikke glemme hvorfor vi opfandt penge. Det synes jeg er ved at ske med forskellige måder at betale på. Nu er det bare elektroniske får, kvæg, høns, kartofler og korn som man skal finde ud af hvem der vil have hvad.

 • Apple pay virker allerede i Danmark, det kræver kun at terminal har NFC, så ikke ekstra udstyre 🙂 har selv brugt Apple Pay i Danmark.

  • Ja jeg har hørt rygterne at du kan “snyde” og oprette Apple pay fra udlandet, og at det virker på NFC terminalerne (som de stort set alle er i dag)