Onsdag d. 9 September holdt Apple Keynote, og her fik vi endelig Apples bud på fremtidens TV. Apple mener det er Apps, og jeg er fuldstændig enig, og mener at Apple Tv bliver den nye stjerne fra Apple, som endelig kan forandre den måde vi anvender TV på. Et medie som grundlæggende ikke har ændret sig i over 40 år.

 

Problemet med TV er distribution og Rettigheder

Når det kommer til TV så er der to store problemer som låser for fremskridt. Og de to problemer er distribution af tv indholdet, samt rettigheder til samme.

Distribution er forbeholdt låste kanaler. Enten leveres signalerne over æteren, via sattelit eller også leveres det via kabel via antenne foreninger, fibernet leverandører og kabel tv leverandører.

I gamle dage hvor indholdet blev leveret via æteren, måtte dem der ville distribuere indholdet købe licens af staterne for at kunne distribuere deres indhold. Disse licenser var dyre, og gjorde at staterne kunne kontrollere indhold og distribution. Der var ingen konkurrence.

Udstyr som anvendes til distribution er stadig sindsygt dyrt, og forbeholdt de få.

Og producenterne af indhold var også forbeholdt de få, for produktionsudstyr var (og er) ligeledes forbeholdt de få og det koster en formue. En dyr produktion betyder også at rettigheder til indholdet blev solgt dyrt, og det er igen med til at begrænse udvalget og vores valgmuligheder når det kommer til forbrug af indhold.

Apple Tv bryder de gamle traditioner

Med Apple TV brydes der nu op på de gamle problemer med distribution og rettigheder. Ved hjælp af internettet og streaming, kan alle nu få mulighed for at distribuere til en hel anden pris end hvad der hidtil har været muligt.

Og det ændrer også med problemet med rettigheder. Ikke sådan forstået at det nu bliver billigere at købe sig adgang til rettigheder, men forstået på den måde at hvor det før har været forbeholdt dem der distribuere indholdet at købe sig adgang til at kunne distribuere indholdet, så kan dem der producere indholdet, direkte sælge rettighederne til forbrugerne.

Dette gør leveringskæden tyndere, for der springes et led over i kæden, og det vil kun betyde at prisen for forbrugeren må blive lavere. Indholds leverandørene kan vælge at holde deres priser oppe, men da der nu bliver konkurrence på distribution, så vælger forbrugerne anderledes da deres adgang til indhold bliver lettere.

Vi har set det med Internettet, som ændrede på distribution af nyheder. Aviser havde før internettet næsten monopol på levering af nyheder. Nu suger vi nyheder til os fra mange andre medier, herunder sociale medier, og de gamle Aviser kæmper for livet fordi de ikke har kunnet omstille sig. Det samme vil vi se med TV leverandørene, hvis de ikke har lært lektien fra bladhusene.

Apple Tv gør interaktiv tv muligt

Viser teksten Siri show me something new
Selvom Siri ikke kommer til den Danske Apple Tv i første omgang, så ligger der meget i den overskrift. Nu slipper vi måske for de mange genudsendelser.

Interaktivt tv er noget der har været skrevet om i mange år. Det vi kommer nærmest interaktiv tv er når Tv værten ber os om at sende en SMS for at stemme på et par i Vild med Dans, eller når Hans Pilgaard, giver os chancen for at deltage i Hvem vil være millionær, og gør det muligt for os at give vores bud på det svar som sendte deltagerne hjem.

SMS og TV virker som om det er den ene dinosaur der taler til den anden. Men det er den eneste form for interaktivitet der har været muligt for det har ikke været muligt at tale tilbage til tv kanalerne via tv’et.

Dette ændrer Apple TV på nu. Apple TV har fået sit helt eget operativ system (TvOS) som gør det muligt at afvikle apps direkte på fjernsynet. Så hvis TV2 vælger at lave en app til Apple TV, så vil de kunne give os valgmulighederne direkte på skærmen.

De store indsamlings shows, som samler penge ind til godtgørende formål vil kunne placere en “STØT” knap direkte i tv programmet som gør det let for os at donere penge, uden at vi skal finde vores telefon frem og skrive en SMS.

Men det helt forfærdelige scenarier er også muligt, hvor vi kan lokkes til at købe den nyeste fitness maskine eller den nye slankekur med et enkelt dup på fjernbetjeningen.

Vil Apple TV kunne befri os fra de dyre tv pakker

Det korte svar er JA.

Men det kommer an på om der produceres apps, som kan levere det indhold vi er interesseret i.

Den gode nyhed er her, at hvis vi ikke får det på den ene måde, så vælger vi bare at bruge andre Apps på vores TV. så jeg er rimeligt overbevist om at vi får mulighed for at klippe kablet.

Jeg er klar med min saks. Er du?

Similar Posts

 • Det er stort set blevet gjort. Vi mangler jo stadig alt det live som man gerne vil se. Som stadig bliver for dyrt hvis man klipper det helt. Men helt sikkert et skridt i den rigtige retning af fremtiden.

  • Rigtig skridt mod fremtiden. Det er rigtigt, men hvor er fremtiden ?? Jeg købte iPhone 6 for et år siden (jeg tænkte også på fremtiden, og venter stadig på den). Hvor er Apple pay ? Hvor er “smart Home” delen ? Jeg syntes at Apple sælger noget de IKKE har Bevares det kommer, og det ved jeg godt, men købe noget som kommer “engang” hmmmm ?

 • Spændende artikel henrik. Jeg tror også apple tv kommer til at gøre en forskel på rigtig mange områder, og især for tv. Jeg har været klar til at klippe kablet længe, men har desværre ikke kunne finde en passende løsning endnu.

  Jeg har dog et forbehold for de apps, jeg formoder vil komme til apple tv. Folk vil streame tv for at spare penge, og stadig have muligheden for at zappe. Dette ser jeg ikke som en virkelig god løsning, hvis man skal have en dr app, en tv2 play og en viaplay. Derfor sætter jeg min lid til en tjeneste som telia tv, spørgsmålet er dog om deres forretningsmodel er holdbar, hvis de ikke kan leje deres . . . . . Boks ud ved siden af.

  • Jeg kan kun skrive hvordan jeg selv har oplevet at få Netflix.

   Jeg fik en Apple TV 3 i julegave, på samme tid hvor NetFlix kom til Danmark, og jeg tegnede abonnement med det samme for så var der film i Jule ferien.

   Siden har jeg observeret at jeg slet ikke gider zappe mere. Jeg konstaterer i stedet at den ene kanal efter den anden sender noget jeg ikke gider se, og mit forbrug af Netflix er også faldet.

   Alt i alt har Frit valgs muligheden med NetFlix gjort at jeg ikke gider zappe, jeg gider ikke se tv hvis ikke det beriger mig, og heller ikke hvis jeg er flad, så vil jeg stadig kun se noget der interesserer mig.

   Så alt i alt har frit valg muligheden med streaming gjort at jeg ser mindre tv, og det TV jeg ser, er noget jeg tilvælger, og ikke fravælger.

   Hvis det stod til mig havde jeg klippet kablet for lang tid siden, men jeg er ikke alene om den beslutning. Derfor håber jeg også at et bredere udvalg gør at andre i huset får samme oplevelse.

 • Hej!
  Spændende med din nye hjemmeside, som jeg vil følge med i. Jeg er lidt en tech -nørd, følger med i hvad der sker i tech verdenen. Jeg er mest til Apple, men er også interesseret i at høre om andre nyheder. Ser altid Keynote med stor interesse. Har selv flere Apple produkter. Jeg tillader mig at sende disse kommentarer, selv om jeg er pige, for jeg har indtrykket af, at det er lidt en mandeverden, det med tech nyheder. Jeg ser i hvert fald næsten aldrig nogen kommentarer fra andre piger! Eller sidder de bare og smugkigger?
  Jeg vil glæde mig til at lytte til Live udsendelsen i aften og få helt styr på, hvad det nye Apple tv kan byde på!
  Held og lykke med hjemmesiden!

  • Tak Elsebeth.

   Køn er ingen hindring. Heller ikke for alle drengene. Så hold dig endelig ikke tilbage.

 • jeg syntes muligheden for at der kommer apps som forhåbentlig har mulighed for at fungere som et overlay til film / youtube mm. er rigtigt spændende. Kunsten bliver at designe disse.

  Feks et interaktivt overlay på film kombineret med indb, iTunes og andet… Spændende.

  • Det mener jeg faktisk blev vist til keynoten, hvor man slog op på imdb for at finde informationer omkring den film man var ved at se.

   Så der er masser af muligheder.

 • Hjemme hos mig har kablet været væk i adskillige år. Men jeg interesserer mig heller ikke for fodbold, og så er det nemt nok at undgå en fjernsynspakke.

  Min kone ser over-the-air dansk TV på den store fladskærm via en god, traditionel UHF antenne.

  Men jeg sidder i min sofa med min iPad Air og ser alverdens TV. Kommer til mig via vores trådløse net og et fiberkabel udefra. Mine Plantronics BackBeat Pro høretelefoner giver en fin TV lyd. BackBeat Pro tilslutter sig automatisk til to Apple enheder, når de tændes. Jeg bruger iPad og iPhone som aut. tilslutning. For hvis telefonen ringer, så kan jeg bare trykke på venstre “øre”, og så har jeg taget telefonen. Apparatet stopper bare Netflix på iPad, og så har man svigermor i røret! – Men det går også fint, hvis den ene tilslutning er min iMac. Jeg bruger Backbeat Pro 3-4 timer dagligt, men der er kun behov for en ugentlig opladning!! Jeg for endda besked på dansk om batteritilstanden, når jeg tænder. Og når jeg slukker, så siger en venlig dame til mig: “slukket”.
  En iPad Air er faktisk en helt glimrende skærm til fjernsyn. Man sidder med den i skødet i dens Zoogue Genius Pro case, som står bomfast i den stilling, man nu ønsker sig. Betragtningsafstanden er perfekt, og jeg kan klappe begge mine hunde, samtidig med, at jeg ser Netflix (US/DK, HBO Nordic, Amazon Instant Prime (US). Eller jeg bruger DR’s app, så jeg kan starte forskudt og sætte på pause undervejs. Eller TV2 Play, som er blevet en rigtig god app, efter at den har været totalt håbløs i årevis. (Har du lagt mærke til, at TV2 Play er den eneste app, hvor du kan justere lydstyrken ved bare at køre iPad-fingeren op og ned på skærmen?). Jeg har også fundet rigtig mange gode nyheds-apps, som er engelsksprogede og egentlig dækker hele jorden rundt. – Jeg har hørt pænt om ViaPlay, men bruger det ikke selv. Måske kan man få dækket sit fodboldbehov denne vej? Eurosport/Player har jeg brugt en del. Men For nylig løb mit abonnement ud, og jeg har været ude af stand til at genetablere det. App’en tillader, at man fornyer det i iTunes, men det kan ikke lade sig gøre at komme til at se noget live. Så pas på med det.

  • Nej jeg har ikke opdaget at du kan skrue op for lyden i TV2 Play appen.

   Jeg har nemlig ikke klippet kablet endnu 🙂

   • Jo, alt fald på iPAD Swipe fingeren op eller ned, og ændre lyden sådan. Fed måde 🙂

 • Hej Henrik,

  Rigtig mange tak for din præsentation af de vigtigste ting fra Apple TV dokumentationen via din og Kenneth’s live stream på YouTube – den gav et super godt indblik i hvordan det nye Apple TV rent teknisk er skruet sammen.

  Jeg har dog et spørgsmål – vil Philips på nuværende faktisk kunne skrotte deres hub og benytte Apple TV som hub til styring af deres pærer istedet?

  • Ja det vil jeg tro. Og hvis ikke Phillips laver en sådan app, så vil jeg tro at der er en fan der flækker sådan en app sammen.

   • Hov …..
    Jimmy snakker om at skotte bro dimsen til hue pærer og bruge apple tv som bro.
    Det er da vel Phillips og Apple der kommer til at beslutte om det skal kunne lade sig gøre, hvis det kan lade sig gøre.
    Men phillips tror jeg ikke skrotter deres egen dims. For det vil gøre Hue systemet dyrere hvis folk skal købe et apple tv.

    • Der findes allerede 3 parts Apps til Hue på iPhone. Altså Apps som ikke er lavet af Phillips.

     Derfor tror jeg at disse Apps bliver flyttet til ATV uanset om Philips gør det eller ej.

     • Hey Henrik
      Vi snakker lidt forbi hinanden.
      Vi snakker ikke om de apps som kan styre lyset, men om den brigde/bro som er en hub der er tilsluttet ens wifi router og pærerne er så tilsluttet denne hub som så kan styres med forskellige apps. Men det er om denne brigde/bro/hub kan erstattes af en ATV?
      Eller det er det jeg tror Jimmy spørger om.
      Det er også muligt jeg ikke ved nok om teknikken…….

     • Hvis det er den bridge der forbinder pærerne med hinanden og med wifi så er svaret klart NEJ.

      ATV vil ikke kunne erstatte en bridge, men der er ikke noget der stopper for en app til at tænde og slukke, og ændre lys farver mm. På ATV.

 • Rigtig fin artikel, Henrik, lige så er din side.

  Apropros det med Apple, kunne du ikke tænke dig at kigge på min YouTube-video omhandlende iPhone 6s og 6s Plus? Det er primært bare en undertekstet version af deres introduktion, men jeg tror der er nogle mangler, som du muligvis vil kunne rette? (https://www.youtube.com/watch?v=P-zIWMsZsuI)

  M.v.h. Sebastian W.

  • Hej Sebastian.

   Du skriver :
   “Og indtil nu har disse håndbevægelser været defineret af entalige fly i todimensionelle rum”

   I stedet ville jeg nok skrive :

   “Og indtil nu har betjeningen været begrænset til et plan i 2 dimensioner”

   Mend er ikke noget teknisk galt. Du kan overveje om du vil oversætte Gestures til håndbevægelser.

   Jeg syns at nogle tekniske Engelske ord er bedre at beholde på Engelsk hvis det til dagligt indgår i den terminologi vi bruger.

   Men det er altid en smagssag.

   • Mange tak Henrik,
    Det var lige præcist det med flyene som ikke gav nogen mening. 😀

 • Dejligt med en grundig gennemgang!:) Du siger at siri fjernbetjeningen kun kommer i 6-8 lande. Kan du svare på om Spanien er et af de lande, da jeg bor i Spanien.

  • Ja Spanien er med.

   Disse lande får ifølge Apple leveret Siri remoten.

   Australia
   Canada
   France
   Germany
   Japan
   Spain
   United Kingdom
   United States