Hjælp til en stresset hverdag

Hver dag melder 35.000 i Danmark sig syge på grund af stress i følge stressforeningen. Og når så mange har et problem bare i et land så er der selvfølgelig systemer der bliver populære for at løse disse problemer.

Getting Things Done

Getting Things Done eller GTD er en metode som du måske kan anvende for at få gjort noget ved din stress, hvis du skulle være så uheldig at lide af det.

Først og fremmest er det dog en metode der handler om at hjælpe dig med at få noget effektivitet ind i din hverdag, og få tingene gjort (ligger lidt i navnet på metoden)

Grund principperne i GTD

GTD går ud på at få ryddet op i sin hjerne, så der ikke er for meget aktiveret der dræner dig for energi. I grund tanken går det ud på at du altid har et system i nærheden, som eksempelvis et stykke papir.

Hver gang der er et eller andet der hopper ind i dine tanker som du skal gøre noget ved, skal du straks sørge for at få det ud af dit hoved ved at registrere det i dit system. Så hvis dit system er et stykke papir, så skriv det ned på papiret, og du skal gøre det uden at tænke over hvordan, hvornår eller hvorledes du skal udføre de tanker du lige nu har fået ud af hovedet.

Fokus er at få det ud af hovedet og så komme tilbage til det senere når du er klar til at gøre noget ved det.

Det er der sådan set ikke noget specielt i det. På mange måder minder det om en dosmerseddel, eller en huskeseddel, men altså uden nogen form for struktur.

Så første øvelse går ud på at få det der fylder i hovedet ud af hovedet så du kan få fred.

Anden del går så ud på at gå listen igennem. Og når du gør det så er systemet sådan indrettet at hvis du har en opgave på listen du kan løse inden for 2 minutter, så løser du med det samme og får den fjernet fra listen.

Hvis en opgave på listen tager mere end de 30 minutter så organiserer du den på andre lister alt efter i hvilken sammenhæng den skal løses.

Og når du så befinder dig i den sammenhæng kan du tage listen op af lommen og løse dine opgaver.

Og der er selvfølgelig noget tilfredsstillende ved at se et punkt på listen forsvinde.

Todoist appen er bare god

GTD kræver du har et system til at administrere dine opgaver. Det mest lav praktiske er et stykke papir og en mappe, men når du nu har en smartphone i lommen så er det jo oplagt at bruge den som system.

Og den bedste app til dette mener jeg er todoist appen. Og det mener jeg efter at have brugt den i snart 2 år, og efter at have brugt stort set alt andet jeg er faldet over.

Du kan hente den til iOS i appstore, og det gælder selvfølgelig også mac udgaven. Og se i øvrigt mere på todoist.com

Det gode ved Todoist appen er at den synkroniserer på tværs af alle enheder og platforme. Og som softwareudvikler arbejder jeg med forskellige platforme.

Og når jeg siger at det virker på tværs af alle enheder så mener jeg det. Fra Apple Watch, til smartphone, tablet, desktop ja selv som plugin til en del forskellige email klienter og andre programmer.

Fra gratis til abonnement

Du kan bruge todoist gratis, og den er ganske god i gratis udgaven men selvfølgelig får du mere plads og flere muligheder hvis du tegner et abonnement. Det har jeg haft siden 2015, og det er et abonnement jeg med glæde betaler og fornyer.

Jeg er nemlig sådan indrettet at jeg konstant får ideer. Måske er det en effekt af at have lavet software i mange år, hvor løsninger er noget jeg hele tiden skal skabe, og alt foregår i hovedet.

Så mange tanker springer ind i hovedet alle steder og så er appen ikke længere væk end jeg kan hurtig registrere mine tanker.

Du får blandt andet mulighed for at lave filtre, og gruppere dine opgaver fuldstændig som du ønsker det, der bliver taget backup af dine data og der er ingen grænser for hvor mange opgaver du kan oprette.

Du må ikke hænge mig op på det men jeg mener den gratis udgave har en maks grænse på 200 opgaver, så hvis du bliver lige så glad for Todoist som jeg er, så får du brug for et abonnement.

Hvis du har lyst til at prøve premium abonnement kan du bruge mit link her, som giver dig 2 måneders gratis prøve abonnement, og jeg får sørme også 2 måneders abonnement gratis. Så det er en Win / Win.

Når du køber et fast abonnement på todoist, kan du spare lidt penge ved at betale direkte på deres egen hjemmeside, eller du kan vælge at tegne abonnement gennem appen ved in app purchase. Hvis du køber dit abonnement direkte hos todoist, sparer du omkring 50 kroner frem for at tegne abonnement i Appstore.

Men du kan kun tilmelde dig med et kreditkort hos todoist, og så skal du huske på at når du får nyt kort skal du ind og opdatere dine betalingsoplysninger hos todoist.

Så jeg har faktisk valgt selv at være doven og betale gennem Appstore, fordi så er det kun der jeg skal ændre mit kreditkort frem for alle mulige andre steder. Ja det koster lidt at være doven, men hele ideen med todoist er jo at du ikke skal stresse, så hvorfor ikke give dig selv lidt luksus og mindre at tænke på.

Kan også bruges til indkøbslister

Det gælder også helt banale hverdagsting, som når jeg opdager at der kun er en rulle toiletpapir tilbage, så registrerer jeg det i todoist.

Og har jeg aftaler i min kalender kan den også synkronisere det med min kalender og naturligvis minde mig om faste aftaler.

Jo ældre jeg bliver og jo dårligere husker jeg og jo mere afhængig bliver jeg af appen.

Hvor finder du viden om GTD

Hvis du skal bruge appen til lidt mere end indkøbssedler, så bør du lære lidt om GTD.

Hvis du kan læse engelsk, så kan jeg anbefale Getting Things Done bogen af David Allen. Den er god og billig og du kan hente den som e-bog til din ibooks lige her

Der er alternativer

Der er naturligvis alternativer, og jeg har prøver nok nærmest dem alle sammen, og fleksibiliteten i todoist gør at jeg holder fast i den.

Vil du vide mere eller anbefale noget andet, så skriv gerne en kommentar nedenfor.

Andre historier