WWDC 2023 – Et nyt syn på fremtiden

Keynote live

After Party

Apple står for at lancere deres bud på en Argumented Reality brille eller maske. Den har været på designbordet længe, og det er år siden at resten af branchen havde travlt med at diskutere Argumented Reality og Virtuel Reality. Måske er Apple ved at gøre det de plejer at gøre bedst. Lancere produktet de andre ikke kunne finde ud af at lave.

Jeg ved godt det fornærmer nogen når jeg skriver at Apple lancere det produkt de andre ikke kunne finde ud af at lave. Men det er set så mange gange før at det næsten er en naturlov i tech branchen

Apple er aldrig først, men de rammer ofte plet når de kommer med deres produkter.

Apple var ikke de første med den grafiske brugergrænseflade

Der er skrevet historier omkring det her. Apple opfandt ikke den grafiske brugergrænseflade, de nærmest stjal den fra Xerox og til gengæld var de så dem der fik hele branchen til at fokusere på at computere skulle have en grafisk brugergrænseflade.

Windows var måske aldrig blevet skabt uden Apple, og selv om jeg bruger Windows hver eneste dag, og langt de fleste i verden der har kontakt til en computer dagligt også anvender windows, ja så er MacOS bare lige den brugergrænseflade der sidder lidt mere i skabet. Det er naturligvis en subjektiv vurdering, men jeg fornemmer en forskel, og Apple bliver ved med at udvikle deres brugergrænseflader. Nogle gange til det bedre, andre gange skyder de en skævert.

Og MacOs er også noget vi forventer at se opdateringer til på denne keynote.

Apple var ikke de første med en mobil telefon

Men hold da op hvor satte de standarden højt. Tilbage i 2007 hvor vi alle sammen brugte Nokia, eller nogle af os havde sågar en Windows “smart” telefon. Microsoft havde gennem partnere mobile operativ systemer som man anvendte til mobiltelefoner.

Den helt store spiller i smarte mobil telefoner var dengang Blackberry, og Palm havde også godt fat i markedet. Selv Google var på vej med en smart mobil telefon.

Indtil Steve Jobs viste verden hvordan Apple forestillede sig at en smart mobil telefon skulle se ud. Og herfra var der ingen vej tilbage, selvom nogle politikere tror på det.

Google havde ikke set det komme, og de smed alt de havde i hænderne. Købte Android mobil styresystemet, og så fik de ellers travlt. I dag er forskellen mellem Android og iOS meget lille og langt de fleste mobil telefoner der sælges er Android mobil telefoner.

Men barren blev sat højt og retningen blev igen sat af Apple. Og selvfølgelig skal vi også til WWDC 2023 se nye funktioner til Apples mobile styre system iOS.

Apple var ikke først med et smart watch

Google og Motorola havde travlt med at overgå Fitbit og komme før Apple med hvad de kaldte Android Wear. Det slog aldrig helt an og jeg jokede lidt med at kalde det for Android Where?

Det var først da Apple lancerede Apple Watch at det blev almindeligt at gå med et smart armbåndsur, og i rigtigt mange år er det faktisk Garmin der har været den største konkurrent til Apple på smart ur siden.

Google er kommet igen og har taget Android Wear udfordringen op igen. Men der skulle gå flere år, og der gik også flere år hvor Apple smed opdateringer på markedet, som stille og roligt definerede hvad et smart ur skulle bruges til.

Ja Apple skød også forbi i starten, men med tiden er Apple Watch blevet et meget modent produkt, og det er faktisk rygtet at vi på WWDC 2023 kommer til at se et fuldstændigt omskrevet WatchOS, altså at uret får en kæmpe opdatering.

Apple er sent ud med AR og VR briller

Og så fuldender jeg cirklen. Vi vil på denne keynote skulle se Apples bud på en brille / maske til brug for Argumented Reality eller Virtuel Reality. Lige som alle de andre gange hvor Apple ikke kom først til markedet, men satte sig solidt på retningen, så tror jeg det vil ske igen.

For flere år siden havde google travlt med at lancere VR briller, som ja ikke blev til noget. Facebook har udgivet VR brillerne Oculus og Rift, og selv om de faktisk er sjove, ja så er det kun inden for gaming at det sådan set har slået lidt igennem.

Microsoft har for så mange år siden lanceret deres Holo Lens mixed reality headset. Men det er aldrig slået igennem hos forbrugerne, eller i branchen. Det var heller ikke meningen at det skulle blive til et forbrugerprodukt, og det blev også lanceret med et prisskilt der kun gjorde det attraktivt inden for visse softwarehuse.

Microsoft viste os at der var udfordringer med sådanne AR briller.

Udfordringer med AR briller

For det første skal sådanne side i ansigtet, og hvis man skal have et forbruger produkt som forbrugerne vil bruge til daglig, så dur det ikke at det er klodsede produkter som de VR briller og Microsoft Holo Lens vi har set hidtil.

Skal det bruges i ansigtet, skal det være til at holde ud at se på og gå med.

Strøm er også et problem. Sådanne briller bruger en del strøm, og det kan vi kun få fra batterier hvis oplevelsen skal være mobil. Du kan gå med et batteri i lommen, hvor der så skal trækkes ledninger op til brillen, men det vil hindre produktet i at være mobilt, og dermed ikke bidrage til at produktet bliver et hverdagsprodukt.

Microsoft tog denne udfordring op med deres seneste Holo Lens opdatering. Det fik brillen til at balancere på hovedet, men det er stadigvæk en klodset affære.

Og så er der spørgsmålet om hvad det skal bruges til?

Indtil videre er det kun gaming hvor VR briller er slået igennem. Microsoft Holo Lens bruges inden for forskning og rumfart, men det er stadig mile langt fra hverdags ting som tekstbehandling, tinder og instagram.

Hvis en AR brille skal blive en succes, så skal det fungere sammen med de produkter vi bruger til dagligt, det skal være til at holde ud at have på, og det skal biddrage positivt til problemstillinger som vi dagligt forsøger at løse med Tech.

Kan Apple havd knækket koden? – Ja det tror jeg. Måske ikke i først forsøg men version 3 eller 4.

Hvis altså det bliver til at betale. Vi får se

Spørgsmål eller feedback?

Andre historier