Uha sikke en overskrift. Og hvad har den egentlig med Apple at gøre?
Det kommer sig faktisk over at jeg for nylig har meldt mig ind i en facebook gruppe som hedder Apple Entusiasterne, og jeg havde forventet mange positive historier når nu det var entusiaster som var medlem af gruppen. Men virkeligheden var en anden, for alle opslag i gruppen handler om problemer med Apple produkter, og problemer er sjældent noget der gør en entusiastisk. Og oven i købet er den slags Facebook grupper måske med til at gøre os alle sammen lidt dummere, og hvad mener jeg så med det?

Verden før Facebook

Facebook så dagens lys i 2004, og omkring 2007 kom det til Danmark, og i dag er over halvdelen af den danske befolkning på facebook, og antallet stiger, og for mange er facebook blevet det vi andre kalder internettet.

Facebook er blevet den app på sin iPhone man starter når man skal følge med, og facebook grupperne er der hvor man kan debatere et interesseområde blandt ligesindede.

Før i tiden besøgte man specifikke hjemmesider, inden for sit interesseområde, og deltog i debatten på forumet.

Et forum var garanti for godt indhold fordi det var udveksling af viden, og mange hjemmesider havde et forum om ikke andet så for at få en masse lækkert kvalificeret trafik.

Men ligesom facebook har overtaget indgangen til internettet for mange, så har facebook grupperne også overtaget de forskellige debat fora. Men hvor debat fora kunne gøre os klogere, så gør Facebook grupper os måske dummere.

Det er nemmere at spørge end at søge

Facebook grupperne har faktisk en søgemulighed, og den virker ganske udemærket. Men ofte oplever jeg at det er nemmere at spørge end at søge.

Einstein om viden kun opnåes gennem erfaring
Lær ved at gøre, ikke ved at spørge!

Og derfor er der en tendens til at de spørgsmål som kommer i en facebook gruppe har man set før i selv samme gruppe.

Desuden oplever jeg at mange af de spørgsmål der stilles i en gruppe som feks Apple Entusiasterne, kunne have været løst hvis man selv havde søgt efter svar. Enten i facebook gruppen eller på gode gamle Google.

Google ranker ikke facebook

Ja gode gamle Google læser ikke med på facebook. Og det her min påstand om at vi bliver dummere ved at bruge facebook kommer fra.

For søgemaskinerne ranker ikke facebook.

Google har meldt ud at de ikke vil ranke facebook overhovedet, og Microsoft Bing søge maskinen, indekserer kun status opslag og ikke opslag i grupper.

Opdatering: Jeg har tidligere skrevet at google ikke indekserer, men det er ikke helt rigtigt. De Ranker ikke facebook, og det betyder at facebook indhold ikke får værdi i deres indeks, altså at det ingen søge værdi har for dig som bruger. (lidt forsimplet)

Det betyder at hvis facebook grupper er stedet hvor brugerne hjælper hinanden, så går den viden tabt for den generelle søgning, og forputter sig i lukkede grupper på facebook.

Og dermed får vil lidt en hønen eller ægget situation.

Hvis ikke man kan finde sine svar når man søger efter viden, så holder man op med at søge og i stedet spørger man blot. Og når man spørger i stedet for at søge, så vil man komme til at stille de samme spørgsmål som andre har stillet før, og dermed udvandes værdien af resultatet, for de færreste har lyst til at gentage sit svar om og om igen.

Det er også nemmere at spørge end at søge. Det har altid været tilfældet. Også i de old gamle debatfora der var før facebook grupper. Dengang var der også problemer med at der blev spurgt mere end der blev søgt. Men debat fora blev dog indekseret af søgemaskinerne.

Facebook grupper er uorganiseret

En anden ulempe ved facebook grupperne frem for et debat forum, er at at viden ikke er kategoriseret. Et debatforum har ofte indelt debatterne i kategorier, så det bliver nemmere at placere sine opslag de rigtige steder men også at søge efter viden i de rigtige kategorier.

I facebook grupper kommer alle spørgsmål og svar i den samme hoved tråd, og i en god gruppe er der stor aktivitet og det betyder at et opslag hurtigt forældes og derfor ikke ses.

Facebook viser dig ikke alt

Og facebook sorterer også i hvad du skal se. Det er Facebook nød til at gøre, hvis ikke facebook gjorde dette så ville du drukne i opslag og du ville ikke kunne læse alle opslag. Fordi facebook er en social tjeneste, så venners venners opslag om deres hund er også opslag du skal følge.

Og når facebooks algoritmer gætter på hvad der er godt for dig, ja så betyder det at facebook må fjerne nogle opslag. Og dermed går du måske glip af guldkort som kan være slået op på facebook.

Facebook sider vises kun ved annoncering

Og når det kommer til indhold som er slået op på en facebook side, så er der næsten garanti for at du ikke finder den viden.

Facebook lever af annoncering, og derfor viser de kun meget begrænset den viden som er slået op på en facebook side, med mindre ejeren af siden smider penge efter.

Så den viden der er på Facebook sider, den finder du kun hvis du bladrer siderne igennem eller hvis du tilhører de få procent som facebook mener at sidernes opslag skal vises til.

Og desværre er det slet ikke muligt at søge på facebook sidernes indhold.

Hvis klogskab er tilgang af viden

Så min teori om at vi bliver dummere ved at bruge facebook, hænger sammen med påstanden om at hvis klogskab er tilgang af viden, så må dumhed være afgang af viden.

Og når vi mister adgangen til viden fordi det ikke kan søges frem, ja så må det betyde at vi bliver dummere ved at bruge facebook frem for andre medier hvor viden forbliver og kan findes frem igen, om ikke andet så via søgemaskinerne som Google og Bing.

Gør facebook os dummere?

Tag ikke fejl, jeg er ikke sur på facebook. Jeg mener ikke at facebook er dumt som sådan, blot at hvis vi samler vores viden og vores trafik ved facebook, så er vi også med til at holde den tilbage for at andre kan finde den.

Og når det er nemmere at spørge end at gøre, så får vi ikke erfaringen selv.

Og så kan jeg ikke lade være med at tænke på at det altså ikke var facebook som Apple støttede op om først i iOS. Det kom først senere, og sidst jeg kiggede havde apple IKKE en facebook side, gade vide hvorfor.

Men jeg tror nu alligevel at jeg deler denne historie på facebook.

Similar Posts

 • Glæder mig til at følge din blog, det var en super artikel og ville være dejligt hvis jeg kunne dele den på FB. Mig og min kone er stor Apple fans og vil følge det du skriver.

  • Tak for ros, og i skal være så meget velkomne. Jeg glæder mig over at jeg kan bidrage med noget positivt.

   Ja det er rigtigt at jeg ikke har en dele funktion på, endnu. Det kommer nok.

   Men du skal være velkommen til at dele den “manuelt”
   Alt du skal gøre er at kopiere adressen til artiklen (url adressen i din browser) og klistre den ind i et facebook opslag.

   Jeg skal nok gøre det nemmere med dele knapper, jeg er bare ikke nået til det endnu. For jeg har ikke besluttet mig til hvilke sociale tjenester der passer sig bedst til bloggen.

   Dog er jeg sikker på at jeg vil anvende Twitter, Periscope og youtube. De egner sig bedre til deling af viden end feks Facebook gør.

 • Kanon…. fin blog, og kan godt lide din dyberegående artikel. Det er først rigtig trist, når nogen kun bruger Facebook som eneste kilde. Selv er jeg nyhedsfreak, og bruger noget så gammeldags som RSS feeds, så går man ikke klip af nyt, på sine ynglings hjemmesider. Men hvor mange kender den form for abonnement… jeg bruger denne side til RSS feeds http://www.protopage.com/

 • Fed artiklen 🙂

  Faktisk skrev jeg om præcis det samme i 2011 og valgte netop at oprette forum af samme grund. Forummet er dog ikke så brugt mere, men det er mere fordi jeg ikke bruger tid der inde mere, da Windows Phone nu er mere “mainstream” og de større sites har taget over. Og ja, efter 3 år og godt 1000 indlæg, så hoppede jeg videre til andre projekter – men det var fedt den gang det kørte og der var faktisk ret meget gang i forummet – til trods for at Facebook jo var opfundet 🙂

  “Et af de steder hvor der dog er aktivitet er på den dansk Facebook gruppe “Windows Phone 7 i Danmark” hvor der pt er omkring 200 brugere.
  Denne gruppe bruger jeg selv en del, men problemet med Facebook er at det ikke er lavet til længere “samtaler” om et emne.
  Derudover så bliver Facebook ikke indekseret af fx Google. Dette betyder at de samtaler folk har der inde og den viden de deler, ikke er til gavn for andre end dem der er i gruppen og kun af dem som kigger forbi lige i de dage hvor en given samtale er på “forsiden”.
  Dette er synd fordi meget viden går “tabt” på den måde, da man ikke kan Google sig frem til det.

  Forummet her på Windows Phone 7 er fuldt indekserbart, hvilket betyder at andre Windows Phone 7 brugere senere kan finde frem til netop dit indlæg og få hjælp til deres problem.”

  http://www.windowsfan.dk/2011/07/24/windowsphonefan-dk-vi-har-fet-forum/

  • Hej Kim.
   Ja Google følger de åbne links, også dem ind i facebook. Men de ranker dem ikke. Det betyder at når du laver en “almindelig” Google søgning så er det ikke facebook opslag som dukker op som de første.

   Du kan i Google lave en specifik søgning på facebook domænet efter et emne, men du skal vide hvor specifikt du skal søge for at få bid, og feks medtage sidens navn og noget fra et opslag.

   Så i praksis er det ikke noget der giver gode resultater hvis du laver en søgning.

   Og nej Google kan heller ikke søge i lukkede forum, ligesom Google heller ikke kan søge i facebook grupper.

   Men når det er sagt så opfordrer facebook ikke brugerne til søgning.

   Du kan ikke søge på sider, kun i grupper, og du kan ikke søge efter opslag på feeds.

   Jeg retter historien så det er lidt mere tydeligt. Det med søge maskinerne.

   Tak for dit indspark.